Dell Laptop Keyboard Stops Working – How To Fix

Are you looking for a way to fix the Dell laptop keyboard that stops working? Dell keyboards are efficient but we all know that every hardware fails. Troubleshooting any hardware is an easy or three-step process i.e Identify, Probe, and Fix. If this doesn’t resolve the issue we move to the other step and iterate this until the issue is identified and resolved. Well, here’s a step-by-step article to fix it if your Dell keyboard is not working.

Before we start, check if it contains the Disable Keyboard button. Not all but most of the keyboards come with a dedicated keyboard disable button (such as a Wi-Fi toggle or Mute button) which temporarily turn off your keyboard when hit. Certainly, you don’t realize it’s pressed mistakenly. With that out of the way, let’s check how to resolve keyboard problems on a Windows laptop.

Dell Laptop Keyboard Stops Working – How To Fix:

Follow the methods or solutions below:

Dell Laptop Keyboard Issues

Problem 1:

If keys are sticking can’t functioning properly, then look for dust particles and gunk in keys. Keyboards are very slimmer to fit the laptop compact style. Also, they have a small space between the key head and the components under it. The keys would automatically accumulate dust. As this reaches beneath the keys it can hinder the functionality and then rendering the key useless.

Solution: Take a pressurized air can or brush to blow off the dust beneath the keys and check if the keys have returned to their normal state.

Problem 2:

If keys are working properly but some keys print other characters when hit. Then the issue is in the keyboard settings. However, all keyboards we check on the laptops have a Qwerty layout. It means that the letters positioning and other characters are standardized. But the UK, US, and Europe have their own standard keys positions and differ across the globe. Still, face issues? Dive down below!

Solution: You can head over to settings and modify the layout which is standard in your region.

If you want to modify the layout to QWERTY on Windows 10. Then move to Start > settings > Time & Language > Region & Language > Click on Language > Options > Change QWERTY (US).

Problem 3:

If some keys are printing various letters than the keyboard, then you want to check for the keyboard layout. There are many other layouts except QWERTY. It includes AZERTY and Dvorak. they are not popular input layouts on the keyboard for Windows. The only difference is the key placement on the keyboard. The issue is if your keys are printing other characters when you hit G, chances are the layout is quite different and you want to check that and fix that.

Solution: Head over to Start > settings > input methods > options > choose QWERTY(US).

Also See: Acer Laptop Keyboard Not Working? How to troubleshoot?

Problem 4:

If the keyboard is not typing anything, check it’s drivers. You should check if it is not just a driver issue. Certainly, drivers create issues and your keyboard can’t function properly. Maybe the issue is with the driver.

Solution: Simply update the Drivers by either updating the device manager or Windows. If you want to update your Windows, head over to Start > search ‘Windows Update’ > Tap on an update. If you want to do it from the Device Manager. Then right-tap on My Computer > Properties> Device Manager > Internal Keyboard > Right-tap> Properties > Drivers Tab> Update Driver.

Problem 5:

If driver updation didn’t work, check for clashing drivers such as dell drivers or windows clashing. If you reinstall your Windows and then install the drivers that came with the laptop. Then it causes a clash between your driver or the Windows driver that came with the Dell laptop. Still, face issues? Dive down below!

Solution: Try to uninstall all the drivers in the device manager and then restart. If you want to uninstall the drivers Right-tap Computer > Properties > Device manager > Internal Keyboard > Right-tap > Properties > Drivers tab > Uninstall Driver.

Problem 6:

You can also check the keyboard in Safe Mode. There is some software that modifies the keyboard input while you use the software. If you type in various languages and have special software, you probably want to boot your PC in safe mode, it would turn off all the third-party drivers or software. If it works fine in safe mode then your software causes the issue.

Solution: If it works in Safe mode, try to uninstall the software that tweaks keyboard input for special purposes.

Problem 7:

If the above solution can’t work then check BIOS settings. Maybe there is a virus on your PC but it’s optional to have updated anti-virus software. There are some virus that affects your system bios settings and can potentially render your PC unusable. Now, if not turning your computer, the virus can turn off your keyboard from the BIOS. You can then turn on the legacy USB keyboard support.

Solution: Head over to BIOS settings after restarting your PC and in the bootup splash screen, hit F12 (or any key which is supported on your Laptop) > Advanced > integrated peripherals> USB controllers > legacy keyboard > toggle to turned on.

Also See: The Logitech K840 Keyboard Review

Problem 8:

Check if your external Keyboard works? If you’ve tried all the instructions above and nothing has worked so far, then try to connect an external keyboard to your PC and check if it resolves the issue. If it does, then your keyboard has a hardware problem.

Solution: Try to erase the keyboard and again connect it the ribbon might be loose.

Problem 9:

If Some keys stop working then check for Dead Keys. However, there could be many other reasons if you have dead keys but there’s no other way to know without further exploring. We can also check this after using a keyboard testing tool. You can simply use Onscreen Keyboard too but I used PassMark to check the dead keys. It is best that checks which keys are pressed and then launched which would give you the idea if any key is being pressed continuously or dead.

Solution: Just take apart the key and check if the dome is complete or no. If it’s damaged you would have to move to the service center to get it resolved or get your keyboard replaced.

Problem 10:

If keys stop working then check for a possible loose connection. Keys work after sharing a signal to the microcontroller which processes the signal which is generated through a matrix network at the bottom of the keyboard. If a connection is loose that might cause this issue.

Solution: Try and erase the keyboard from the USB if it’s a desktop and adds it into another socket or if it’s a laptop you can erase the keyboard and check if the Ribbon connector is properly fixed.

Problem 11:

If you’ve tried all the solutions and it still doesn’t work. Then head over to the service center and get it fixed by professionals or if that’s too sharp then you can replace it by yourself.

Solution: Find the make and version of your Dell laptop and look for the keyboard online. Look for a guide to replace the keyboard, trust me it sounds difficult but it’s not that difficult. Also, you need any professional help.

Conclusion:

Here’s all about ‘Dell Laptop Keyboard Stops Working’. We have mentioned a fix if your Dell keyboard is giving you issues or even stops working. It works only if the Keyboard has a software issue or loses any connections. If you still face any issues then let us know below. Also, if you want to share any other method for our readers then let us know below!

Also Read:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *